تقدير فاقد المياه الافتراضية في المجموعات الغذائية

Faculty Agriculture Year: 2023
Type of Publication: ZU Hosted Pages:
Authors:
Journal: جلة العلوم البيئية والزراعية جامعه دمنهور Volume:
Keywords : تقدير فاقد المياه الافتراضية , المجموعات الغذائية    
Abstract:
Egypt suffers in recent years from severe scarcity in its water resources due to the factors that play adevastating role for water security in the country, so the research aimed to estimate the hypothetical water loss by food groups such as cereals, dry legumes, fresh vegetables, fruits, sugary crops, red meat, poultry meat and fresh fish during the average period (2011-2020) through the difference between available for consumption (production + net imports - change in stock) and aspects of demand for hypothetical water (food + manufacturing + other uses such as seeds, fodder and waste), then dividing that period into a first period (2011-2015) and a second period (2016-2020) and comparing them to estimate the evolution in the amount of hypothetical water loss, whether by increase or decrease. the study concluded: The amount of available water during the average period (2010-2020) was estimated at about 76.29 billion m3, and the amount of water used was estimated at about 75.75 billion m3, and the average per capita share of water was 842.29 m3. It was found from the amount of hypothetical water loss in the food groups, in order from largest to smallest, that the group of cereals had the largest share, as the amount of virtual water loss amounted to about 1.49 billion m3. then the group of vegetables, which was estimated at about 797.27 million m3, and the group of fruits, which amounted to about 521.99 million m3, then the sugar crops, which were estimated at about 73.45 million m3, and the group of dry legumes, which amounted to about 62.28 million m3, while red meat, poultry meat, or fish did not achieve any loss in the amount of hypothetical water during the study period. Also it was found from the estimation of the amount of hypothetical water loss for different crops within each food group during the study period that, Wheat crop has the highest amount of hypothetical water loss in the grain group , soybeans in the legume group, tomatoes in the vegetables group, citrus fruits in the fruit group, and sugar cane in the sugar crops group.
   
     
 
       

Author Related Publications

  • Heba Mohammad Seraj El Din, "تقييم اداء التجاره الزراعيه البينيه العربيه", Zagazig Journal of Agricultural Research, 2019 More
  • Heba Mohammad Seraj El Din, "اثر استخدام التقاوي المحسنة علي إنتاج محصول القمح في الشرقية", جامعه المنصوره, 2022 More
  • Heba Mohammad Seraj El Din, "التحليل القياسي للصادرات المصرية من الموالح والالبان باستخدام نموذج الجاذبية", جامعه دمنهور, 2022 More
  • Heba Mohammad Seraj El Din, "دراسة اقتصادية للاستزراع السمكي في محافظة قنا", المجلة المصرية للاقتصاد الزراعي, 2022 More
  • Heba Mohammad Seraj El Din, "تطبيق نموذج فولارث لتقدير تاثير التغيرات السياسية والاقتصادية علي الميزه التنافسية الظاهرة للصادرات الزراعية البينية العربية", المجلة المصرية للاقتصاد الزراعي, 2024 More

Department Related Publications

  • Mohammed Ramadan Ismail Elekah, "دراسة اقتصادية لإنتاج الفاصوليا الخضراء بالصوب الزراعية", مجلة الإنتاجية والتنمية كلية التكنولوجيا والتنمية ISSN: 1110-2643, 2018 More
  • Ibrahim Mohamed Shalaby Nouser, "العوامل المؤثرة على الممارسات الإنتاجية والتسويقية لمحصول البطاطس العضوي", كلية الزراعة، جامعة الزقازيق, 2009 More
  • Hoda Ahmed Ahmed Elwan Eldeeb, "محددات مســاهمـة المـرأة الــريفيـة فــى الأنشـطة التنمـوية والبيئية", مجلة الأزهر لبحوث قطاع العلوم الزراعية – العدد التاسع صفحات من 79 إلى 102 ديسمبر سنة 2010, 2010 More
  • Hadel Taher Mohamed Hasanien, "Economic Evaluation of Farming Residues Recycling in Sharkia Governorate", المجلة المصرية للاقتصاد الزراعي ، المجلد الخامس والعشرون، العدد الأول, 2015 More
  • Khaled Anwar Ali Morsy Laban, "الفجوة النوعية والريفية الحضرية للحاجات البشرية الراهنة في ضوء نظرية ماسلو بمحافظة الشرقية.", كلية الزراعة – جامعة الزقازيق, 2016 More
Tweet