دراسة اقتصادية لتجارة التجزئة للحوم الحمراء الجاموسي بريف محافظة الشرقية

Faculty Agriculture Year: 2014
Type of Publication: ZU Hosted Pages:
Authors:
Journal: المجلة المصرية للاقتصاد الزراعي الجمعية المصرية للاقتصاد الزراعي Volume:
Keywords : دراسة اقتصادية لتجارة التجزئة للحوم الحمراء    
Abstract:
The study aimed to analyze domestic production and national consumption and food gap and the rate of self-sufficiency and the average per capita of red meat in Egypt.And to study the contribution patterns of red meat (buffalo, cow, sheep, goat, camel) in the total production of red meat in Egypt .And to analyze the activity of retail trade (butchers) of red meat using economic and marketing indicators for retail trade of red meat. And identify the problems and the Proposals for the improvement of this trade. The study depend on two main sources of data: Secondary data from the Ministry of Agriculture and land reclamation.And primary data (questionnaire) from butchers in 2014.The study depend on descriptive and quantitative methods to analyze data. Results of the study: 1- The value of animal production represents about 35.13% of the value of agricultural production during the period (1998-2012). And the value of red meat represents about 39.84% of the value of animal production during the same period. 2- There is a statistically significant annual increase in the number of heads in cow, sheep, goat and buffalo. And there is a statistically in- significant annual decrease in the number of head in camel. 3- The relative importance of cow red meat represents about 42.37%, buffalo about 40.99%, sheep about 9.22%, Goat about 6.48%, camel about 0.94% of the average annual production of red meat (about 832.92 thousand ton) in Egypt (1998-2012). There is a statistically significant annual increase of cow and buffalo red meat. And there is a statistically in-significant annual increase in sheep and camel red meat. but there is a statistically in-significant annual decrease in goat red meat. 4- The average consumption of red meat is higher than The average production of red meat; this led to food gap in red meat in Egypt (1998-2012). Recommendation: 1- Provide concentrate and non-traditional feed, to increase supply of live animals, and decrease their prices.
   
     
 
       

Author Related Publications

  • Seham Abdelmawla Mohamed Kandel, "إنتاج وتسويق محصول الفول البلدي في مصر.", كلية الزراعة جامعة الأسكندرية جمعية أ.د. عبدالمنعم بلبع لبحوث الأراضي والمياه, 2022 More
  • Seham Abdelmawla Mohamed Kandel, "العلاقات التجارية الخارجية الزراعية المصرية مع دول البريكس.", كلية الزراعة سابا باشا جامعة الأسكندرية, 2022 More
  • Seham Abdelmawla Mohamed Kandel, "دراسة اقتصادية لمحددات زراعة محصول القطن في مصر: دراسة حالة بمحافظة الشرقية", الجمعية المصرية للاقتصاد الزراعي, 2014 More
  • Seham Abdelmawla Mohamed Kandel, "دراســـة اقتصـــاديــة للفـائـض المســــوق لعســـل النحــل بمحــافظـــة الشـــرقية", كلية الزراعة جامعة الزقازيق, 2016 More
  • Seham Abdelmawla Mohamed Kandel, "دراسة اقتصادية لأسماك البلطي في مصر", الجمعية المصرية للاقتصاد الزراعي, 2019 More

Department Related Publications

  • Mohammed Ramadan Ismail Elekah, "التقييم الاقتصادى لإنشاء مجزر ألى للإبل بمنطقة شلاتين بمحافظة البحر الأحمر", مجلة البحوث الزراعية- كلية الزراعة- جامعة الزقازيق, 2013 More
  • Magda Abdallah Abedelaal, "معارف المرشدين الزراعيين فى إنتاج وتداول محصول الفراولة للتصدير بمحافظتى الإسماعيلية والقليوبية.", مجلة العلوم الاقتصادية والاجتماعية الزراعية- جامعة المنصورة- مجلد(2)-عدد (9) سبتمبر 2011, 2014 More
  • Magda Abdallah Abedelaal, "دراسة تقيمية للمراكز الإرشادية من وجهة نظر الزراع فى محافظة الشرقية", مجلة العلوم الاقتصادية والاجتماعية الزراعية- جامعة المنصورة-مجلد(3)-العدد(12)-ديسمبر 2012, 2012 More
  • Magda Abdallah Abedelaal, "حاجة المرشدين الزراعيين المعرفية فى مكافحة سوسة النخيل الحمراء بمحافظتى الشرقية والإسماعيلية", مجلة الجمعية العلمية للإرشاد الزراعى- الجمعية العلمية للإرشاد الزراعى-المجلد(13)-العدد (2) 2009, 2009 More
  • Hasnah Mohamed Ibrahiem Ali Foda, "تخطيط وتنفيذ وتقييم برنامج تدريبى للريفيات غير العاملات المتعلق بتقنيات التطريز اليدوى للإرتقاء بالصناعات الصغيرةPLANNING , IMPLEMENTATION AND EVALUATION OF A TRAINING PROGRAM FOR RURAL WOMEN IS WORKING ON HANDWORK EMBROIDERY TECHNIQUES UPG", المؤتمر الدولى ( علوم الإنسان التطبيقية والتكنولوجيا فى الألفية الثالثة ) ، جامعة حلوان ، كلية الإقتصاد المنزلى, 2013 More
Tweet