القدرة التنافسية والكفاءة التصديرية للصادرات المصرية من الفاصوليا الخضراء

Faculty Agriculture Year: 2017
Type of Publication: ZU Hosted Pages:
Authors:
Journal: مجلة حوليات العلوم الزراعية كلية الزراعة، جامعة بنها Volume:
Keywords : القدرة التنافسية والكفاءة التصديرية للصادرات المصرية    
Abstract:
The research aimed to identify the current situation of export of green beans in Egypt and the economic stability of Egyptian exports, including how to increase the energy and export efficiency, and thus improve the competitive position of Egyptian exports of green beans. The research relied on secondary data published and unpublished. Statistical and economic analysis methods It was found that the average area of green bean crop in the Republic during the period (2000-2016) was about 58.43 thousand feddans and showed an increase at an annual rate of about 0.37 thousand feddans, with an annual rate of change of 63%. It was found that the average production was about 257.70 thousand tons and showed an increase at an annual rate of about 0.036 thousand tons, with an annual increase rate of 0.014%. It was found that the productivity of acre was about 4.42 tons / fed at an annual rate of about 0.045 thousand pounds / Annual increase of 1.018% It was also found that the percentage of Egyptian exports of green beans from vegetable exports continued to rise. The relative importance of this period was about 4.91%. The percentage of Egyptian exports of green beans for agricultural exports continued to rise. The relative importance of this period was about 2.18% The average quantity of green beans exports reached 24.4 thousand tons, and there was a statistically significant increase in the level of 0.01 at an annual rate of about 2.19 thousand tons with an annual increase rate of 8.81%. The average value of exports of beans Green reached about $ 32.86 million and was found There was a significant increase in statistical significance at a mean level of 0.01 at an annual rate of about 4.12 million dollars with an annual rate of change of 12.81%. The results showed that the average performance efficiency index of Egyptian export operations during the period 2000-2016 was 1575% The performance of export operations of green beans was estimated at 10.02%. The geographical distribution of the quantity and value of Egyptian beans exports showed that the eight largest importers of green beans from Egypt are the United Arab Emirates, the United Kingdom, the Netherlands, Germany, Belgium, France and Italy
   
     
 
       

Author Related Publications

  • Rokayah Hassan Ahmed Mohamed Gabr, "AN ECONOMIC STUDY FOR EXPORTS THE MOST IMPORTANT VEGETABLE CROPS IN EGYPT", مجلة البحوث الزراعية جامعة الزقازيق, 2015 More
  • Rokayah Hassan Ahmed Mohamed Gabr, "دراسة اقتصادية للمحاصيل السكرية", كلية التكنولوجيا والتنمية - جامعة الزقازيق, 2019 More
  • Rokayah Hassan Ahmed Mohamed Gabr, "دراسة اقتصادية لإنتاج محصول الزيتون بمركز بئر العبد بمحافظة شمال سيناء", كلية الزراعة، جامعة بنها, 2019 More
  • Rokayah Hassan Ahmed Mohamed Gabr, "دراسة الاستقرار الاقتصادى والقدرة التنافسية للصادرات المصرية من أنماط المانجو في أهم الأسواق الخارجية", كلية الزراعة - جامعة الإسكندرية, 2019 More
  • Rokayah Hassan Ahmed Mohamed Gabr, "دراسة اقتصادية عن صادرات البرتقال المصري وقدرته التنافسية في الأسواق العالمية", كلية الزراعة - جامعة الزقازيق, 2020 More

Department Related Publications

  • Sara Saber Mohammed Saber Garhy, "دراسة اقتصادية ايكونومترية قياسية للطلب على أهم الصادرات الزراعية المصرية", كلية الزراعة سابا باشا- جامعة الاسكندرية, 2022 More
  • Mohammed Ramadan Ismail Elekah, "دراسة اقتصادية لإنتاج الفاصوليا الخضراء بالصوب الزراعية", مجلة الإنتاجية والتنمية كلية التكنولوجيا والتنمية ISSN: 1110-2643, 2018 More
  • Ibrahim Mohamed Shalaby Nouser, "العوامل المؤثرة على الممارسات الإنتاجية والتسويقية لمحصول البطاطس العضوي", كلية الزراعة، جامعة الزقازيق, 2009 More
  • Fatma Hessien Mohamed Hessien, "التقييم الاقتصادي لمزارع المانجو في محافظة الشرقية", كلية الزراعة جامعة الزقازيق, 2020 More
  • Fatma Hessien Mohamed Hessien, "تجزئة أثر السياسات الزراعية على قيمة محاصيل الحبوب في مصر", الجمعية العلمية للعلوم الزراعية جامعة قناة السويس, 2020 More
Tweet